KAKO DA UČENJE UČINITE ZANIMLJIVIM- 9 NAJBOLJIH TEHNIKA ZA UČENJE

Dobrodošli na blog timozesve!


Da učenje nije bauk već može da bude veoma zanimljivo, pokazaću vam danas kroz 9 zanimljivih tehnika za učenje. Ovo su tehnike koje sam ja vremenom usvojila, i mogu vam reći da su mi dosta pomogle i da za kratko vreme uspem da naučim dosta toga. Isprobajte ih i odaberite koja tehnika vam najviše odgovara, a možete i kombinovati više njih ili koristiti različite tehnike za različite predmete.

1. MAPA UMA


Bez obzira da li znate da crtate ili ne mapa uma je jedna od najboljih tehnika za učenje. Sve što vam je potrebno je lekcija, hemijska/olovka, boje i malo mašte. Pročitejte lekciju koju treba da naučite i iz nje izvucite najbitnije reči i predstavite ih u vidu slike koja vas asocira na tu lekciju. Najbitnije je da kada vas profesor pita tu lekciju vi u glavi imate sliku koju ste sami nacrtali i obeležili, tako da vam neće biti problem da se setite. Pored ključnih reči možete dodati definicije ili formule koje morate da zapamtite napamet. Prilikom obnavljanja vama knjiga uopšte neće biti potrebna ukoliko ste lepo nacrtali svoju mapu uma, jer ćete se samo jednim pogledom u crtež setiti cele lekcije. 

2. MARKERI
Još jedna sjajna tehnika. Potrebni su vam samo markeri u boji, u azličitim bojama i lekcija. Možete podvlačiti u knjizi ili svesci. Neka vam svaki marker ima značenje. Na primer ŽUTOM BOJOM označite najbitnije pojmove i definicije, to su stvari koje morate da naučite napamet. Zelenom bojom označite objašnjenje pojmova i još neke rečenice za koje mislite da su bitne. Roze bojom označite zanimljivosti ili primere uz lekciju koji će vam prilikom ocenjivanja doneti dodatne poene. Bilo bi sjajno da na času zapisujete primere koje profesor navodi a kojih nema u knjizi, oduševiće se što ste ga slušali i zapamtili njegove reči.

3. IŠČITAVANJE
Lekciju koju učite čitajte iznova i iznova sve dok ne zapamtite suštinu. Nemojte da učite napamet, već suštinu. Iščitavanjem će upravo suština ostati u vašem sećanju.

4. PREPRIČAVANJE
Dodatak iščitavanju, nakon pročitane lekcije probajte da je prepričate svojim rečima, nemojte se truditi da koristite stručne termine, već koristite svoje reči, a kasnije ćete dodatno naučiti stručne termine.

5. POSTAVLJANJE PITANJA SAMOM SEBI


Dosta ljudi ovako uči. Nakon pročitaje lekcije "porazgovarajte sa sobom" o naučenom. Šta je suština, šta sam naučio/la, ko je najbitnija ličnost u lekciji... su samo neka od pitanja koje možete postaviti sebi prilikom učenja. Odgovaranjem na ova pitanja vi ste naučili lekciju.

6. SNIMANJE LEKCIJE SVOJIM GLASOM
Ova tehnika je veoma jednostavna a veoma efikasna. Prilikom iščitavanja lekcije čitajte na glas i snimite na svom telefonu. Ovo vam može dosta pomoći, jer gde god da ste možete preslušavati, u školi, u autobusu, kod kuće...samo stavite slušalice i pamtite.

7. SOPSTVENO PISMO
Kao što postoje hijeroglifi i kinesko pismo, vi sami stvorite svoje pismo. Najbitnije reči u predmetu koje se stalno pominju označite nekim vama poznatim simbolom. Na primer ukoliko učite neki ekonomski predmet i stalno se pominje reč preduzeće u svojim beleškama preduzeće označite kućicom. Kupce označite čiča glišama, a proizvod označite nekom namirnicom, na primer hleb ili jabuka. Nemojte menjati simbole, već uvek koristite iste simbole za iste reči. Na ovaj način ćete smanjiti vreme za pisanje beleški, a i biće vam preglednije i lakše da vizuelno zapamtite.

8. CEDULJICE
Za svaku lekciju koju učite možete posebno napisati belešku sa ključnim rečima i definicijama, ukratko objasniti suštinu lekcije, tako da vam prilikom obnavljanja knjiga ne bude bila potrebna. Ukoliko nečega ne možete da se setite samo jednim pogledom na ceduljicu biće vam sve jasno. Takodje možete svaku ceduljicu za svaku lekciju ukrasiti drugačije, koristite bolje ili ceduljice u raznim bojama, tako da lako razlikujete ukoliko učite više lekcija u isto vreme.

9. BELEŠKE PRILIKOM OBNAVLJANJA


Obnavljate, prepričavajte suštinu i beležite stvari kojih niste mogli da se setite i kasnije samo njih obnovite. Ukoliko spremate ispit koji se sastoji od ispitnih pitanja ili učite za kontrolni po lekcijama, zabeležite brojevima pitanja ili lekcije i štiklirajte one za koje ste sigurni da ih znate, a lekcije koje niste znali obeležite i napišite šta tačno niste znali. Tako da će vam prilikom obnavljanja biti lakše i znaćete na šta da obratite pažnju.

SREĆNO UČENJE!

PROČITAJTE I:

KAKO POSTATI ODLIČAN UČENIK/STUDENT

9 SAVETA I TRIKOVA ZA UČENJE

KAKO POLOŽITI ISPIT OD 400 STRANA ZA MANJE OD 7 DANA

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu. Nadam se da vam se svideo i da vam je bio zanimljiv i koiristan. Prijavite se na blog kako ne biste propustili nijedan post. U komentarima mi pišite šta biste još želeli da vidite na blogu timozesve.

Zapratite me na instagramu na @timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари