KAKO POSTATI ODLIČAN UČENIK/STUDENT

Dobrodošli na blog timozesve!

Da biste postali odličan i uzoran učenik nije potrebno da preterano učite, već učiti pametno i učiniti učenje zabavnim, takodje je bitno slušati na času, jer onda smanjujete vreme koje vam je potrebno da naučite nešto jer će vam sve to već biti poznato ukoliko ste pratili na času.

UČITE PAMETNIJE, A NE VIŠE!

ŠTA VAM JE POTREBNO DA BISTE POSTALI ODLIČAN UČENIK/STUDENT?

1. VOLJA->MOTIVACIJA
Najbitnija stvar koja vam je potrebna je volja. Najteže je početi, zato morate da motivišete sebe...zadajte sebi ciljeve- ono što želite da postignete učenjem, na primer želite da upišete dobru srednju školu ili fakultet, želite da nadjete dobar posao...
Ili "Kada završim školu uradiću to i to..."

2. KONCENTRACIJA
Ostanite fokusirani na svoje ciljeve.
I budite koncentrusani dok učite, sve što vas ometa u učenju sklonite od sebe, telefon, kompjuter...

3. MESTO ZA UČENJE
Napravite sebi ugodno mesto za učenje- svetlu prostoriju za malo stvari koje mogu da vas ometaju dok učite. 


4. VREME ZA UČENJE
Odredite sebi vreme kada i koliko ćete da učite, učite svakoga dana po malo, prelistajte ono što ste tog dana slušali u školi.

5. ISTRAŽIVANJE/RADOZNALOST
Po meni najbitnija stvar kod učenja je da budete zainteresovani za to što učite. Čak i da je to nešto što ne volite ili predmeti sa zadacima kao što su matematika ili hemija pokušajte da što više istražujete. 

Reči koje ne razumete tražite na internetu ili pitajte nekoga, tražite zanimljivosti o lekciji koju učite. Tako vam učenje neće biti obaveza već zabava jer istraživanje zna da bude veoma zabavno...stavite se u ulogu detektiva i istražujte slušaj to jest lekciju koju učite.

5. ORGANIZACIJA
Dobra organizacija je veoma bitna. Na listu papira ili u telefonu pišite vaš plan za sutradan, šta imate da učite, šta želite da uradite i lepo podelite svoje vreme. 

Ukoliko svoje vreme dobro raspodelite i sve obaveze uradite na vreme olakšaćete sebi i imaćete više vremena za sebe.

6. NE UČITE NAPAMET
Ne učite napamet, to znanje je veoma kratko i ne služi ničemu. Učite samo najbitnije stvari iz lekcije, ako je lekcija na 2 strane kada izvučete bitne stvari to vam je samo pola strane.

7. IGRAJTE SE
Crtajte pojmove koje učite, crtajte mape uma. Bojite, podvlačite, zaokružujte, učite slikovito, a ne napamet.

8. PREPRIČAVAJTE
Najbolji način ućenja. Pročitajte lekciju koju učite (ili celu knjigu ako ste na fakultetu) koliko god puta da je potrebno, minimum 2 puta. Čitajte pažljivo, koncentrisano i kada sve pročitate prepričavajte ono čega se sećate. 

Ono čega niste mogli da se setite pročitajte ponovo ili naučite napamet ali samo u slučaju da je to definicija ili formula.

9. OBJAŠNJAVAJTE
Pojmove koje ne razumete potražite na internetu i objašnjavajte sebi lekciju kao da je objašnjavate malom detetu.
Na taj način ćete bolje razumeti ono što učite i biće vam lakše da zapamtite.

Na primer "Šta je biologija i čime se bave biolozi?" -To su ljudi koji istražuju svet oko nas...biljke, životinje, ljude...

Učite na jeziku koji vi razumete.
Knjige su obično pisane stručnim jezikom. Prevedite sve te pojmove i kažite ih svojim rečima, profesori će vam dati veće ocene ako vide da vi razumete ono o čemu govorite. Retko koji profesor traži napamet učenje.

7. ODMOR
Ne učite stalno, odvojite vreme za učenje, ali odvojite i vreme za odmor. Vašem mozgu je potreban odmor. Kad odmarate ne razmišljajte o školi, izadjite sa prijateljima, slušajte muziku, gledajte filmove, čitajte nešto nevezano za školu, na primer blog (timozesve xD)... Svakome je potreban odmor, nije zdravo učiti preterano.

8. BEZ NERVIRANJA
Šta god radili u životu ne nervirajte se. Nerviranjem nećete postići ništa, čak šta više možete sebi da odmognete, jer nas strah sprečava da uspemo.

9. NE BUDITE STROGI PREMA SEBI
Čak i da dobijete lošu ocenu to nije smak sveta. Kada prodje 10 godina vi se nećete sećati koju ste ocenu iz čega imali ali ćete se sećati uspomena iz škole i van škole.

10. STVARAJTE USPOMENE
Ne dozvolite da zbog učenja zapostavite sebe, svoju porodicu, prijatelje. Čuvajte svoje zdravlje, ne nervirajte se ni oko čega.

Život je jedan, učite, budite dobri učenici kako biste osigurali svoju budućnist, ali ne zapostavljajte sadašnjost i stvaranje uspomena koje već sutradan postaju prošlost, kako biste imali čega da se sećate!

SVAKOG DANA UČINITE NEKOGA SREĆNIM, ALI NE ZABORAVITE DA STE TAJ NEKO I VI!

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu.

Zapratite me na instagramu na timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.
Takodje mi pišite u komentarima šta biste želeli da vidite na mom blogu!

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари