LISTA STVARI KOJE SU VAM POTREBNE ZA ŠKOLU (OSNOVNA I SREDNJA ŠKOLA)

Dobrodošli na blog timozesve!

Najzanimljiviji deo polaska u školu je definitivno kupovina školskog pribora. Polazak u školu se bliži, a vi još uvek niste kupili sve stvari koje su vam potrebne za školske dane. Ukoliko do sada niste obavili kupovinu dobrodošli u LISTU STVARI KOJE SU VAM POTREBNE ZA ŠKOLU.

Napravite spisak stvari koje su vam potrebne dan pre kupovine kako nešto ne biste zaboravili. Spisak se razlikuje od razdreda do razreda, ali sam se ja potrudila da satavim listu osnovnih stvari koje su vam potrebne i koje vam mogu zatrebati.

Ovo je podsetnik kako prilikom kupovine ne biste ništa zaboravili!

1. RANAC ILI ŠKOLSKA TORBA

Bez ranca ili torbe ne možete u školu jer gde ćete smestiti sve ostale stvari!? Gledajte da ranac bude izdržljiv, ni preveliki, ni premali, po mogućstvu da ima više pregrada. Što se tiče boje najbolje je da izaberete neku neutralnu boju koja “ne izlazi iz mode”, kako biste taj isti ran mogli da nosite i sledeće godine, a možda čak i duže.

2. SVESKE I KNJIGE

Druga neophodna stvar su naravno sveske i knjige. Kupite dosta sveski dok su na sniženju, čak i više nego što vam je potrebno za svaki predmet, jer ćete svesku za neki predmet sigurno ispisati tokom godine pa ćete je morati zameniti. Ne zaboravite da kupite sveske i u linijama i u kvadratićima u zavisnosti od predmeta. Nama je iz matematike u osnovnoj, za geometriju bila potrebna još jedna prazna sveska bez linija i kvadratića, tako da vam možda i to bude potrebno ukoliko nastavnik/profesor zahteva.

Moj predlog vam je da na papiriću zapišete koje sve predmete imate ove godine i pored zapišete kakva sveska će vam trebati. Iz matematike i srpskog možete kupiti ukoričenu svesku jer ona ima više listova, ili kupite po dve obične sveske, jer…trebaće vam.

3. HEMIJSKA I GRAFITNA OLOVKA

Trudite se da kod sebe uvek imate barem dve hemijske olovke i grafitne olovke jer u svakom trenutku hemijska može da se ispiše ili da vam neko od drugova iz odeljenja potraži da mu pozajmite, tako da je uvek korisno imati više njih.

4. GUMICA ILI KOREKTOR

Ukoliko koristite olovku za pisanje onda vam je gumica neophodna. Ukoliko više pišete hemijskom onda kupite korektor.

5. OŠTRILO/REZAČ

Ukoliko pišete olovkom, ili koristite bojice, trebaće vam.

6. LENJIRI, ŠESTAR, UGLOMER I DIGITRON

U zavisnosti od toga u koji razred polazite, trebaće vam set lenjira, šestar, uglomer i digitron za časove matematike, likovnog, fizike...

7. PRIBOR ZA LIKOVNO

Ukoliko imate likovno u školi trebaće vam blok i kesica za blok, zatim drvene bojice, flomasteri, vodene bojice, voštane bojice ili tempere (neće vam trebati sve ovo, već odaberite u zavisnosti od razreda u koji polazite), slikarske četkice, možda će vam biti potreban i kolaž-papir, plastelin, glina, selotejp, makazice, lepak za papir.

8. OPREMA ZA FIZIČKO

Mnogima od vas će nastavnici/profesori tražiti opremu za fizičko ili makar obavezne čiste patike, majicu i trenerke ili šorts na času. I biće vam potrebna kesa ili dodatna torba/ranac u kojoj ćete nositi opremu onim danima kada imate fizičko.

9. MARKERI

Nisu vam potrebni za školu, ali vam mogu pomoći u učenju, kako biste podvlačili najbitnije stvari u knjizi ili svesci, kako biste ih lakše zapamtili.

10. POSEBNA SVESKA ILI PLANER

Uzmite jednu običnu svesku, blokčić ili planer, u koju ćete pisati raspored časova, obaveze koje imate, datume kontrolnih, pismenih, raspusta i takmičenja. Ova sveska će vam dosta pomoći da ništa ne zaboravite i da lepo rasporedite svoje obaveze i vreme.

11. NESESER

Ukoliko volite da se šminkate i ukoliko vam je to dozvoljeno u neseser možete staviti šminku, zatim možete poneti labelo, kremu za ruke, flastere, sredstvo za dezinfekciju ruku, masku za lice, obične i vlažne maramice…

12. KUTIJICA ZA UŽINU

Ukoliko volite da nosite hranu od kuće, možete kupiti plastičnu kutijicu za užinu koju možete dugo koristiti.

13. FLAŠICA ZA VODU

Uz sebe je važno uvek imati vodu, kako ne biste dehidrirali, sigurna sam da vas nastavnici/profesori neće stalno puštati da izlazite da pijete vodu, tako da je najbolje uz sebe imati flašicu sa vodom. Voda će vam pomoći da razbistrite misli, da se fokusirate na lekciju, a i pomoći će vam ukoliko ste gladni da vam barem malo utoli glad dok ne zvoni za odmor.

14. DEZODORANS I ŽVAKE

Higijena je veoma bitna, zbog toga biste uz sebe trebali da imate dezodorans ili parfem, zatim uloške (ukoliko su vam potrebni), žvake. Takodje možete kupiti malu pastu i malu četkicu za zube ukoliko želite.

15. ČETKA ZA KOSU

Ukoliko imate problema sa kosom, a želite da uvek izgledate super možete kupiti džepnu četku koja će vam uvek biti pri ruci.

16. NOVČANIK

Potreban vam je i novčanik gde ćete držati novac, ličnu kartu (ukoliko je imate), možda raspored časova, i druge neophodne stvari.

17. VEŽBANKE

Kupite nekoliko vežbanki u kvadratićima i u linijama jer će vam sigurno trebati za nekoliko predmeta.

18. FUTROLA/PERNICA

Futrola je veoma korisna ali ne i neophodna stvar za školu. Ukoliko imate dosta olovki, hemijski i ostalog pribora, kupite jednu futrolu gde sve to možete smestiti i držati na jednom mestu.

19. PERIODNI SISTEM ELEMENATA

Ukoliko imate hemiju ove godine trebaće vam Periodni sistem.

20. ATLAS; NEMA KARTA
Ukoliko imate geografiju trebaće vam atlas sveta, a možda i nema karta (ne kupujte je dok vam nastavnik/profesor ne kaže da je neophodno).

21. ISTORIJSKI ATLAS

Postoji velika verovatnoća da vam neće trebati, tako da ga nemojte kupovati ukoliko vam nastavnik/profesor ne kaže suprotno.

22. HERBARIJUM

Ukoliko krećete u 5. razred osnovne ili u 1. razred srednje velika je verovatnoća da će vam za biologiju (ukoliko je imate) biti potreban herbarijum, ali ga nemojte kupovati dok za to ne dodje vreme.

23. TELEFON, PUNJAČ I SLUŠALICE

I naravno za kraj, telefon vam je potreban da slikate lekcije, da sačuvate raspored časova, gledate na sat… Punjač vam može zatrebati, tako da je bolje da ga nosite sa sobom. Trudite se da telefon napunite kod kuće, neka vam bude napunjen pre nego da krenete u školu, da ne biste došli u situaciju da vam se isprazni u školi. I naravno slušalice, da slušate muziku u pauzama ili na putu od škole do kuće, ili pre bitnih kontrolnih zadataka.

Ukoliko znate nekoga ko ima finansijskih problema i ne može sebi priuštiti osnovne stvari za školu, kupite ih u krugu društva (odeljenja), ili vi sami, naravno uz dozvolu vaših roditelja i poklonite ih toj osobi ili tajno ostavite na pragu kuće, uz poruku za koga je sve to, kako ne bi došlo do zabune. Nemate pojma koliko vaše malo nekome može značiti.

Svako dete zaslužuje ljubav, podršku i sve ono što imaju i ostali vršnjaci, medjutim nismo svi te sreće da možemo priuštiti takve stvari. Nečiji roditelji koliko god se trudili ne mogu da postignu sve. Zbog toga ne osudjujte nikoga, ne vredjajte nikoga, jer ne znate kroz šta neko prolazi. Ukoliko ste u mogućnosti pomozite, ili jednostavno pružite ruku prijateljstva i osmeh koji ako vam uzvrate dobijate prijateljstvo za ceo život.

Želim vam puno sreće u novoj školskoj godini, ne brinite se ni oko čega, trudite se, dajte svoj maksimum i budite uporni, hrabri i istrajni. Ne zaboravite da u školu obavezno ponesete OSMEH i pozitivan stav, družite se, učite, smejte se i stvarajte uspomene kojih ćete se sećati celog života.

USKORO- Kako preživeti prvi dan škole! (Prijavite se na blog kako ne biste propustili)

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu. Nadam se da vam se svideo i da vam je bio zanimljiv i koiristan. Prijavite se na blog kako ne biste propustili nijedan post. U komentarima mi pišite šta biste još želeli da vidite na blogu timozesve.

Zapratite me na instagramu na @timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари