Пређи на главни садржај

KONSTRAKTA- IN CORPORE SANO- ZNAČENJE PESME + REAKCIJE STRANACA

Dobrodošli na blog timozesve!

Pobednik ovogodišnje Beovizijie to jest Pesme za evroviziju 22 je Konstrakta sa pesmom In corpore sano. Iako niko nije to očekivao pesma je izazvala reakcije i dobila neophodnu pažnju za pobedu na ovom festivalu. Sa oko 40000 glasova publike i najvećim brojem glasova žirija definitivno je odnela pobedu.

Medjutim tekst pesme nije baš jasan na prvo slušanje. Iako ni sama Konstrakta nije dala objašnjenje kako bi dala slobodu da svako pesmu vidi na svoj način, malo sam istraživala i pokušaću da vam odgonetnem značenje teksta pesme i nastupa. Ovo je naravno jedno od mišljenja, svako ima pravo na svoje.

ZNAČENJE

In corpore sano
-U zdravom telu

Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?
Koja li je tajna?
Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?
Koja li je tajna? (Koja li je tajna?)
Mislim da u pitanju je duboka hidratacija
- Ovaj deo se odnosi na medije i medijske naslove, gde se pored svih značajnijih tema razglaba o tajnama zdrave kose, noktiju, priča se o poznatim ličnostima i kako ko treba da izgleda... Svi pričaju o fizičkom izgledu kao da je to jedino važno. Mediji tako prodaju proizvode nadmećući nam "savršeni izgled" pričama kako svi mora da izgledamo.

Kažu da na koži i kosi se jasno vidi sve
Recimo, tamni kolutovi oko očiju ukazuju na probleme s jetrom
Frke oko usana možda uvećanu slezinu
Uvećana slezina nije dobra, nije lepa
-Problemi iznutra su vidljivi na licu i kosi, a to je nešto na šta ne možemo da utičemo. Kako onda biti "savršeno lep"?

A umetnica mora biti zdrava
Biti zdrava, biti zdrava
Biti zdrava, bi-bi-bi-biti zdrava
Biti zdrava, biti zdrava
Biti zdrava, mora, mora, mora
-Veliki je pritisak biti poznata ličnost. Javnost osudjuje umetnike ako imaju bore, ako imaju koji kilogram viška...osudjuju ih šta god da urade i kažu.

Ovaj deo podseća na performans Marine Abramović koja je pre 45 godina izvela "Umetnost mora biti lepa, umetnica mora biti lepa" gde agresivno češlja kosu i pasivno-agresivno izgovara te reči. Marini je inspiracija bio novinski članak koji je komentarisao njen veliki nos i čupavu kosu. "Ako bi umetnica nalakirala nokte ili se našminkala, ne bi je shvatili za ozbiljno", rekla je Marina Abramović tada.

Neretko se susrećemo sa osudjujućim komentarima upućenim ženama koje se bave javnim poslom, pa skoro da smo šokirani kada žena koja nije konvecionalnog izgleda može voleti sebe. Vrednost umetnice i umetnosti zavisi od kritičkog mišljenja i zahteva da bude lepa u umetnosti i savremenoj kulturi. Danas je najbitnije kako umetnici izgledaju, a ne čime se bave i da li je to što rade lepo i kvalitetno.

Velika je sreća što postoji
Autonomni nervni sistem
Ne moram kontrolisati otkucaje srca
Srce kuca, srce samo kuca
Lepi dani, jarke boje, suknje moje na mom telu
Suknje moje, pas i ja
Šetamo nas dvoje, brojimo korake,
suknja ide oko noge moje,
mi šetamo i to je sve
I ne mora bolje, srce samo kuca
Dajem poverenje, neka samo kuca
Dajem poverenje, neka kuca, neka dišem
Bože zdravlja, Bože zdravlja, Bože zdravlja
(Bože zdravlja)

Коментари