TOP 20 JEDNOSTAVNIH A EFEKTNIH NAČINA KAKO SE RASHLADITI TOKOM LETA

Dobrodošli na blog timozesve!

Leto nam je stiglo, a sa njime i prevelike vrućine od kojih je nemoguće pobeći, medjutim postoje načini na koje možemo smanjiti uticaj visokih temperatura. Danas vam predstavljam top 20 jednostavnih a efektnih načina kako se rashladiti tokom leta ukoliko nemate klima uredjaj, počnimo!

1. TEČNOST

Prvo i osnovno je unošenje dosta tečnosti. To može biti voda, hladni čaj, kafa, hladna limunada ili supe, čorbe i tome slično.

Zbog čega je neophodan unos tečnosti?

Leti se prilikom znojenja gubi dosta tečnosti iz organizma, te je neophodno unositi podjednaku ili veću količinu tečnosti kako bi se postigao balans.

Ukoliko ne volite da pijete vodu, pokušajte da oplemenite njen ukus dodavanjem svežeg voća iseckanog na komadiće, sačekajte nekoliko minuta da voće ispustiti svoju aromu i voda je spremna za piće. U vodu možete dodati: jagode, limun, lubenicu, breskve, kajsije, možete dodati listove nane ili nekog drugog začinskog bilja koje volite, možete dodati i sveži krastavac isekcan na kolutove ili kockice.

2. SVEŽE OHLADJENO VOĆE

Još jedan način rashladjenja, ali i unosa tečnosti u organizam je sveže voće koje ste rashladili u frižideru. Voće neće izgubiti svoj ukus ali će biti sveže i rashladjeno.

3. STVORITE MRAK

Zamračite sve prostorije u kući i ne dozvolite da sunčevi zraci prodiru. Prostorije možete zamračiti uz pomoć venecijanera ili ukoliko ih nemate, stavite na prozore bele deblje zavese.

Zašto bele? Bitno je da zavese budu svetlih tonova, a ne na primer crne, sive, braon jer tamnije boje privlače sunčeve zrake, tako da njima ništa ne postižete.

Napravite mrak u kući u vreme kada su sunčevi zraci upereni ka vašim prozorima.

4. OTVARAJTE PROZORE

Suprotno od stavljanja zavesa, otvarajte prozore u vreme kada je sunce najdalje od vas, tj noću i zatvorite ih ujutru pre izlaska sunca.

5. ODEĆA

Nosite laganu, široku odeću svetlijih boja, naročito bele boje, poželjno dugih rukava i nogavica. Birajte pamučnu odeću, jer pamuk upija znoj, pa će vas time brže rashladiti.

6. SPREMANJE HRANE

Ukoliko imate letnju kuhinju napolju, spremajte hranu napolju, ukoliko nemate kuvajte noću ili rano ujutru. Bez obzira kakav šporet koristite za kuvanje jela, voda iz šerpe će prilikom vrenja zagrevati prostoriju i time povećati temperaturu. Kako biste izbegli ovaj efekat spremajte hranu noću pre spavanja ili rano ujutru pre izlaska sunca, i ostavite je u frižider da stoji do obroka.

7. TRIK SA VENTILATOROM

Ukoliko nemate klima uredjaj, ali imate bilo koju vrstu ventiltora probajte ovaj trik.

O čemu se radi? Stavite nekoliko flaša sa vodom u zamrzivač ili napravite kocke leda. Smrznute flaše ili kocke leda stavite u neku veliku posudu i dospite malo vode. Posudu stavite ispred ventilatora kalo bi on raspršivao hladan vazduh umesto akumulacije već postojećeg. Pazite da flaše nisu preblizu ventilatora i da posuda ne curi, ukoliko se voda u flašama zagreje ponovite proceduru sa novim zamrznutim flašama.

8. BAZEN/REKA/JEZERO/MORE

Ovaj korak ne treba dodatno objašnjavati. Ukoliko nemate ništa od navedenog u vašoj blizini tuširanje mlakom vodom vam takodje može pomoći.

9. PRSKALICA

Napunite bocu sa vodom i njome prskajte zavese, pod, sebe. Ohladite zavese tako što ćete ih isprskati hladnom vodom time ćete osvežiti i vazduh. Nekada su ljudi praktikovali da pre spavanja hladnom vodom prebrišu podove kako bi se prostorija hladila. 

10. RASHLADITE POSTELJINU

Posteljina za leto bi trebalo da bude tanka, prozračna, pamučna. Pamuk je materijal koji dobro diše i ugodan je za kožu, koristite posteljinu koja je napravljena od 100-postotnog pamuka. Nekoliko sati pre spavanja stavite posteljinu u kesu pa u frižider, tako će vaša posteljina biti sveža i biće vam lakše da zaspite.

11. PIDŽAME

Nosite široke, pamučne i prozračne pidžame ili pamučnu majicu i šorts.

12. ISKLJUČITE ELEKTRIČNE UREDJAJE

Sijalice, kompjuteri i drugi električni uredjaji oslobadjaju toplotu i time greju prostoriju, pa ih što manje koristite u toku leta, leti je dan duži tako da ćete svakako maje koristiti sijalice. Takodje ne zaboravite da te iste električne uredjaje isključite noću.

13. NOSITE ČARAPE

Prema kineskoj medicini, treba održavati stopala toplim, a glavu hladnom, kako bi se regulisala temperature organizma. Koliko to teško i leti nepodnošljivo zvučalo pokušajte da makar spavate u čarapama.

14.  KORISTITE TERMOFOR

Ukoliko do sada niste čuli i koristili termofor, možda je sada pravo vreme za to. Korišćenje termofora ima dosta prednosti, pored toga što štedi vaš novac, pogodan je za sva godišnja doba, zimi da vas zagreje, a leti da rashladi vas i krevet u kome spavate. Kako biste ga zimi napunili vrućom vodom, leti ga napunite hladnom vodom i stavite u zamrzivač i time rashladite krevet.

15. MOKAR ČARŠAV

Ne, nemojte spavati na mokrom čaršavu, već namokrite čaršav i prebacite ga preko otvorenog prozora, lagani povetarac će za kratko vreme sniziti temperaturu u sobi.

16. PROMENITE MESTO SPAVANJA

U zavisnosti od vrućine možete izabrati da spavate:

1) na podu- stavite dušek, jastuk i posteljinu na pod, jer hladniji vazduh je uvek na tlu dok se topliji vazduh diže u visinu. Budite sigurni da vam je udobno, kako se ne biste  budili u bolovima.

2) na visećoj mreži za spavanje ili ljuljašci- okačite je u spavaćoj sobi. Spavanjem u vazduhu se povećava protok vazduha pa vam tokom noći neće biti toliko vrućina. Samo imajte na umu da ovaj način nije nimalo udoban.

3) napolju- ukoliko ste u mogućnosti, imate krevet ili divan napolju, živite u mirnom kraju, imate svoju ogradjenu terasu ili dvorište pokušajte da spavate napolju, ali ponesite više ćebeta, jer u toku noći može da vam zahladni. Na nekim ostrvima ovo je normalan način spavanja, jer je zbog enormnih vrućina nemoguće spavati u kući.

16. OHLADITE BETON

Ukoliko imate betonsku površinu na terasi ili u dvorištu polijte je vodom kako biste je ohladili. Beton je poznat po tome da upija toplotu koja isparava iz njega i time zagreva vazduh, polijte beton vodom naročito nakon zalaska sunca kako bi se brže ohladio i kako bi se osvežio vazduh.

17. OBUĆA

Nosite laganu i prozračnu obuću- jadranke, sandale, izbegavajte patike, klompe i čizme jer će povećati temperaturu vašeg organizma.

18. FRIZURA

Izbegavajte da vam kosa ide preko lica, ukoliko nemate šiške, a želite ih, strpite se do kraja leta i nemojte ih seći, čelo je veoma osetljivo na znoj, tako da bi trebalo biti otkriveno. Nosite kačkete, šešire kako vam se glava ne bi zagrevala.

19. ALKOHOL

Izbegavajte alkohol, jer će vas dehidrirati tri puta brže, pijte vodu umesto alkohola.

PS Kada god izlazite iz kuće nosite flašicu sa vodom i stvari neophodne za rashladjivanje- vlažne maramice, kačket...

20. SLADOLED

Sladoled je već poznati i jedan od najboljih načina za rashladjivanje. Pored kupovnog sladoleda možete nepraviti i sami sladoled, ali o tome u nekom drugom postu.

PRIJAVITE SE NA BLOG TIMOZESVE UKOLIKO ŽELITE JOŠ OVAKVIH OBJAVA I SAVETA KAKO SE RASHLADITI LETI, KAKO NAPRAVITI SLADOLED I TOME SLIČNO!

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu. Prijavite se na blog kako ne biste propustili nijedan post!

Zapratite me na instagramu na timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.
Takodje mi pišite u komentarima šta biste želeli da vidite na mom blogu!

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари