KAKO ŠTEDETI NOVAC I ZAŠTO

Dobrodošli na blog timozesve!

"Štedljivost je kći mudrosti, sestra umerenosti i mati slobode."

Štednja je oblast o kojoj se veoma retko priča, potrošnja je prevladala kupovinu, jer smo sa svih strana preplavljeni promocijama raznih proizvoda, koji nam privlaće pažnju i smanjuju naš budžet, a nisu nam preko potrebni. Ukoliko imate problema sa nekontrolisanim trošenjem novca na stvari koje vam nisu potrebne ili jednostavno želite da ostvarite uštedjevinu koja vam kasnije može dobro doći došli ste na pravo mesto.
Danas pričamo o tome KAKO ŠTEDETI NOVAC I ZAŠTO je štednja bitna.

KAKO KONTROLISANO KUPOVATI

"Uvek troši manje od svoje zarade. To je najsigurniji put za napredak."

Ako ste u nedoumici da li da kupite neki proizvod, pre nego što odlučite postavite sebi ova tri veoma važna pitanja:

1. DA LI MI TO ZAISTA TREBA?
Zašto želite taj proizvod, da li je to vaša dugogodišnja želja ili samo kratkotrajni hir. Kada ćete ga koristiti i koliko često? Da li će taj proizvod popraviti kvalitet vašeg života ili vas možda usrećiti?

2. ZBOG ČEGA TO ŽELIM?
Da li ovaj proizvod kupujete zbog sebe ili drugih? Često ljudi kupuju veoma skupe automobile, torbe, satove kako bi se hvalili pred drugima i pokazivali svoju "moć". Ali ne zaboravite da moć ne dolazi od materijalnih stvari već od vašeg karaktera i duše. Čoveku koji zrači u duši nisu potrebne skupe stvari da bi ga primetili, on sija iznutra.

Nemojte nikada išta raditi zbog drugih ljudi. Zašto vam je potrebno da kupite patike od 700 evra, ako možete kupiti mnogo jeftinije patike koje će biti podjednako lepe i udobne kao i te skupe patike. Na patikama, automobilima, satovima ne stoji cena kako bi se njima hvalili, a i retko da je kome to bitno i retko ko i primeti taj po vama veoma poznati brend. 

Kupujte ono u čemu se lepo osećate, jer na kraju krajeva vi nosite taj komad odeće, vi koristite taj automobil, sat... a ne neko drugi.

3. DA LI MOGU BEZ TOGA?
Da li vam je ovaj proizvod neophodan, da li možete bez njega. Ukoliko ste do sada mogli, velika je verovatnoća da ćete moći i dalje bez toga. Potražite jeftiniju alternativu tog proizvoda i uporedite razlike. Često su skupi proizvodi skupi zbog toga što su napravljeni sa nekom greškom, a da bi se popravila ta greška potrebno je uložiti veći trud i više novca, zbog čega naravno raste cena tog proizvoda, razmislite o tome pre nego što sledeći put kupite neki skuplji proizvod.

PITANJE KOJE NEIZOSTAVNO SLEDI GLASI "OD ČEGA DA UŠTEDIM KADA NEMAM DOVOLJNO NOVCA"

Štednja nema nikakve veze sa količinom novca koji imate. Ukoliko želite da uštedite a vaš dohodak vam to ne omogućava, jer jedva krpite kraj s krajem, pokušajte da uštedite u korišćenju struje, koristite jeftinu struju ukoliko imate mogućnosti za to, ne kupujte ono što vam nije neophodno, odvajajte male količine novca od svakog primanja/džeparca, sakupljajte kusur koji od kupovine nekog drugog proizvoda i slično.

ZAŠTO TREBA ŠTEDETI

"Štedeti danas znači imati za sutra."

Uvek je dobro imati uštedjevinu, naročito u stranoj valuti, ona nam:

-Daje sigurnost- ukoliko dodje do nekog nepredvidivog dogadjaja (poskupljenje goriva, struje, ukoliko vam se pokvari automobil ili nešto slično tome) bićete spremniji i sigurniji ukoliko imate nešto novca sa strane.

-Smanjuje stres- ne morate se brinuti i strahovati od tih nepredvidivih a mogućih dogadjaja.

-Novac za „crne dane“- nije lako odvajati sa strane, ali uvek treba razmišljati i o tome da nas, nažalost, ponekad može zadesetiti i nešto loše. Tada uvek treba imati novac u rezervi.

-Pokretanje biznisa

-Kupovina nekretnine- štedeti novac za kupovinu nekretnine je uvek dobar potez. Ako u svom vlasništvu imate neki lokal koji možete da izdajete, dobićete novac koji možete da uložite u nešto drugo. Ako možda želite da kupite svoj stan, štednja može da vam donese novac za učešće.

-Razmišljajte o penziji- bez obzira koliko godina imate, razmišljajte o penziji, neki dodatni evro u tim danima neće biti na odmet.

-Uložite u sebe i svoje veštine- stara mudrost kaže da ko ne napreduje – taj nazaduje. Uvek je dobra stvar ulagati u sebe i svoje znanje, naročito kada je reč o poslovnom planu, a možda se odlučite i da pohađate neki kurs ili program u inostranstvu.

                                                  "Čuvanje je veliki prihod."

Ekonomisti savetuju da je bolje štedeti nego investirati- U zemljama u kojima preduzetništvo još nije jako razvijeno, kao što je slučaj i sa Srbijom, možda nije najpametnije ulagati svoj novac u nešto što je rizično. Ista je situacija i sa berzom, nikad se ne zna kada može doći do nekog naglog pada vrednosti akcija. Zato veliki broj ekonomskih stručnjaka savetuje štednju pre ulaganja.
Zbog svega ovoga treba ozbiljno razmotriti štednju.

U KOJOJ MERI TREBA ŠTEDETI


Da li treba štedeti?
-Da!
U kojoj meri?
-Svakako štednja ne znači da treba da se odreknete svakog zadovoljstva, kao na primer pice ili omiljenog sladoleda samo zato što je "skup" i predstavlja trošak.

Ni u čemu ne treba preterivati pa ni u štednji. Ne kupujte prekomerno stvari koje vam nikad neće trebati, ali kupujte ono za šta znate da će vas usrećiti i da će vam koristiti. Štednja je pomoćni novac koji uvek može da uskoči kada vam je to potrebno, ali ne trebate se ni opterećivati njome. Štedite koliko možete, ne mora to da bude ogromna svota novca, ali ipak štedite, videćete snagu štednje kada jednog dana iskoristite uštedjeni novac na najbolji mogući način.

Štednja ne znači beskonačno sakupljanje novca i ne trošenje istog do te mere da osoba postaje škrta i izbegava sve vrste troškova. Štednja znači preusmeravanje novca sa kupovine nepotrebnih stvari na ulaganje u budućnost i stvaranje finansijske sigurnosti.

"Ne čuva onaj, ko ne troši, već čuva onaj, ko zna na što troši."

MOTIVACIJA ZA ŠTEDNJU

Kako započeti štednju? Za ljude koji su navikli da troše štednja je veoma deleki pojam. Ali je štednju moguće uvežbati. Motivišite sebe da štedite, u nekoj kasici ili teglici stavljajte novac i odredite njegovu namenu- na primer putovanja ("Želim da odem u Pariz i počeću da štedim za to.") ili za novi laptop, telefon, automobil, ili možda patike, haljinu ili neku dobru knjigu koju ste videli u izlogu knjižare. 

Što vam manje novca bude trebalo za prvu stvar za koju štedite to će vam štednja izgledati lakše i jednostavnije. Započnite sa nekim sitnicama, poput olovke ili sveske, i kupite ih sakupljajući novac koji ste dobili kao kusur, za neki kupljeni proizvod. Tako ćete se malo po malo navići na štednju i uvideti da je štednja veoma koristan i zabavan proces i da na taj način možete ostvariti svoje materijalne snove.

"Ko voli svoju porodicu neka štedi, da na koncu svojih dana ne bude na teret svome bližnjem."

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu. Prijavite se na blog kako ne biste propustili nijedan post!

Zapratite me na instagramu na timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.
Takodje mi pišite u komentarima šta biste želeli da vidite na mom blogu!

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари