HRANOM PROTIV STRESA- 14 NAMIRNICA KOJE SMANJUJU STRES

Dobrodošli na blog timozesve!


"Postavite duševni mir kao svoj najveći cilj u životu!”

Šta je stres? Stres je odgovor organizma na stresnu situaciju u životu. To je način na koji telo reaguje na stanje kao što je pretnja, izazov, fizička ili psihološka barijera. Bez obzira ko smo i što radimo u životu, stres nas ne može zaobići. Stres je, nažalost, postao deo svakodnevnice i uzrok mnogih oboljenja. Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svetu, koje na neki način nije povezano, pojačano ili uzrokovano stresom.

"Ne “ubija” nas stres, već naša reakcija na njega."

KAKO SE BORITI PROTIV STRESA?

Redovna fizička aktivnost je veoma važna u borbi proti stresa jer potiče lučenje endorfina, prirodnih agensa za poboljšanje raspoloženja.

Jedan od načina za borbu protiv stresa je i zdrava ishrana. Pravilnom ishranom, na primer, možemo povoljno delovati na smanjenje stresa i umanjivanje negativnih biohemijskih i fizioloških učinaka stresa i stresnih agensa. Malo sam istraživala na ovu temu i naišla na neke veoma korisne informacije o hrani koju skoro svi imamo u domaćinstvu a koja nam može pomoći u borbi sa stresom. Nisam stručnjak, ali sam pročitala dosta stručnih artikala na ovu temu i došla do 14 namirnica koje smanjuju stres!

Da li ste znali da neke namirnice imaju tu “moć” da smanje napetost našeg organizma i umanje stres?

Ako je vaš svakodnevni život trenutno stresan i haotičan, pokušajte da povećate unos ovih namirnica radi oslobadjanja od stresa. Osim toga ove namirnice će vam poboljšati i imunitet, što je svima važno u ovim danima.

1. CRNA ČOKOLADA


Crna čokolada (najmanje 70% kakaa) sa bademima utiče na smanjenje stresa, depresije i snižava pritisak. Preporučuje se jedna kockica crne čokolada svakog dana, za preko potrebnu energiju. Čokolada takodje izaziva lučenje hormona sreće i hrana je za mozak koja smanjuje nivo hormona stresa u krvi.

Dokazano je da polifenoli (fitohemikalije) sadržani u zrnu kakaa smanjuju nivo hormona stresa (naročito kortizola) u vašoj krvi.

2. ŠARGAREPA

Stručnjaci preporučuju konzumaciju šargarepe, jer karoten i vitamini kojima je bogata, utiču na smanjenje stresa.

3. ORAŠASTI PLODOVI

Kombinacija orašastih plodova obezbediće organizmu potrebne antioksidanse i vlakna koji će uticati na poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa. Tu spadaju lešnici, orasi, bademovi… Orašasti plodovi, a posebno orasi, prava su hrana i idealan zalogaj kad ste pod stresom. Orasi imaju brojne zdravstvene koristi. Ako jedete dva oraha na dan unećete dovoljnu količinu vitamina E koja je neophodna za emocionalnu ravnotežu. Orasi su takodje odličan izvor mineral magnezijuma i daju energiju.

Uzimanje jedne šake orašastih plodova dnevno jednostavan je način za poboljšanje raspoloženja. Orašaste plodove možete da grickate kao užinu, možete da ih pospete po salati ili jedete sa ovsenom kašom za doručak.

4. OVSENA KAŠA (SA CIMETOM)


Vruća kaša izaziva lučenje hormona sreće. Takođe, kaša sadrži vlakna potrebna za energiju i održavanje ravnoteže šećera u krvi. Cimet je idealan za poboljšanje raspoloženja i smanjenje osećaja frustracije.

5. ŠEJK OD KAFE I BANANE

Šejk kombinovan od kafe, banane, sojinog mleka i kakaa, zvuči kao prava poslastica. Unosom ovog napitka povećavate nivo serotonina i dopamina.

6. ZELENO LISNATO POVRĆE

Zeleno lisnato povrće je hrana protiv depresije. Kada nemate puno vremena za ručak, lako i uvek primamljivo rešenje je da naručimo dostavu pice ili burgera. Ipak, brzo a mnogo bolje rešenje je salata. Zašto? Zeleno lisnato povrće poput spanaća sadrži dosta folne kiseline. Vašem telu je potreban ovaj vitamin B za izgradnju neurotransmitera dopamina, koji može da pomogne u ublažavanju simptoma depresije.

Takođe, lagana salata neće vam teško leći u stomaku kao masni hamburger. Popodne ćete se osećati energičnijim i bolje se nositi sa stresnim situacijama.

7. BOROVNICA


Borovnica – plavi prirodni antioksidans. Oslobadja od stresa i jača imunitet. Tamno ljubičasto voće naročito je bogato antioksidansima. Otkriveno je da one imaju mnogo koristi za vaše zdravlje, posebno u pogledu oslobadjanja od stresa. Borovnice takodje sadrže vitamin C koji jača vaš imuni sistem.

Ako nije sezona i ne možete da pronadjete sveže borovnice na pijaci ili u supermarketu, koristite smrznute borovnice i pomešajte ih sa toplom kašom ili napravite voćni smuti.

8. CITRUSNO VOĆE

Pomorandže, limun, grejpfrut i paradajz su glavni izvori vitamina C i zato je važno da ih redovno konzumirate kako biste se lakše nosili sa stresom.

9. CELER

Celer sadrži visok nivo kalijuma, vitamina C, B1 i E koji su važni u vašoj ishrani ako želite da budete otporni na stres. Konzumirajte ga u normalnim količinama.

10. BANANE

Banane predstavljaju odličnu antistres hranu. Svakoga dana se preporučuje najmanje jedna banana.

11. VODA


Pijte 6 do 8 čaša vode dnevno. Ako ne pijete dovoljno vode u toku dana, to će uzrokovati gubitak koncentracije, nervozu i letargiju. Pored toga što voda ima funkciju detoksikacije ona daje i energiju. Ukoliko imate mogućnosti da pijete čistu izvorsku vodu, efekat će biti još bolji.

12. VINO

Čaša vina pred spavanje je savršena za opuštanje, pritom vino je bogato antioksidansima i flavonidima koji utiču na podizanje imuniteta.

PS Nemojte konzumirati alkohol ukoliko imate manje od 18 godina, a ukoliko imate više od 18 pijte u umerenim količinama.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI

Nutrijenti koji su tokom stresnog razdoblja "kritični" uključuju vitamine A, C i E, vitamine B grupe, kao i minerale cink, selen, kalcijum, magnezijum i kalijum. Zbog pojačanog metabolizma i povećane potrebe za energijom tokom stresnih razdoblja, organizam može zahtevati i veće količine ugljenih hidrata, proteina i masnih kiselina. S druge strane, unos kofeina, nikotina, alkohola i ostalih psihoaktivnih supstanci bi trebalo ograničiti. Ukoliko se borite sa stresom pokušajte da izbegavate ili maker ograničite unos sledećih namirnica:

1. Brzu hranu

2. Veštački zasladjena i gazirana pića

3. Kafu i energetska pića

4. Slatkiše i sladoled

5. Testeninu, krekere i ostale slane ”grickalice”

6. Jaku i začinjenu hranu

7. Uzimanje alkohola u toku jela

DODATNI SAVETI


Jedite svežu i kvalitetnu hranu. Kuvajte kod kuće, umesto da jedete po restoranima. Ne preskačite obroke! Kada je ishrana protiv stresa u pitanju, tri glavna obroka i dve užine (voćna i mlečna) je ono što vam treba! Okrepite se sveže cedjenim sokovima. Uz laganu muziku napravite opuštajuću i ugodnu atmosferu tokom obroka.

Da bismo se uspešno nosili sa stresom, moramo prihvatiti da je stres deo života, prihvatiti da ne možemo sve kontrolisati i da trebamo razmišljati pozitivno, da trebamo zameniti negativne misli pozitivnim i biti ponosni na svoja dostignuća, ma koliko ona bila mala.

Jedan od najboljih načina za smanjenje stresa je prihvatanje stvari koje ne možemo kontrolisati. Prestanite se nervirati oko stvari na koje ne možete uticati.

”Sve se dešava sa razlogom!”


Umesto što se nervirate i stresirate okupirajte se rešavanjem problema i radom. U vreme velikog stresa ili nevolja, uvek je najbolje biti zaposlen, a svoj bes i energiju pretočiti u nešto pozitivno. Raditi nešto što je produktivno i kreativno sjajan je način ublažavanja emocionalnog stresa. Kada osećate stres radite nešto što je produktivno i kreativno (crtajte, slikajte, fotografišite, pišite, bavite se diy-om, dekupažom, pletenjem...). Veliki deo stresa koji ljudi osećaju ne proizlazi iz previše posla, već proizlazi iz toga što nisu dovršili ono što su započeli, i to je u redu, neuspeh je put do uspeha, svakim neuspehom ste sve bliži cilju.

Stres može biti i pozitivan, jer vam može pomoći da se bolje fokusirate i da se više potrudite. Imajući male količine stresa može vas potaknuti na razmišljanje. Sposobnost upravljanja stresom je ključna. Ne dozvolite da stres upravlja vašim životom, već vi upravljajte njime.

"Svaki trenutak zabrinutosti, teskobe ili stresa predstavlja nedostatak vere u čuda, verujte u ćuda jer se čuda dešavaju!"

Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu. Prijavite se na blog kako ne biste propustili nijedan post!

Zapratite me na instagramu na timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.
Takodje mi pišite u komentarima šta biste želeli da vidite na mom blogu!

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари