MOJIH TOP 10 ANIMEA

Dobrodošli na blog timozesve!

Šta je anime?

Anime je stil crtane animacije poreklom iz Japana, sa karakterističnom stilizacijom likova i pozadine, koja ga vizuelno odvaja od drugih vidova animacije. Reč anime dolazi od japanske reči animeshōn (アニメーション) zasnovane na engleskoj reči animation. Dok su neki anime naslovi u potpunosti ručno crtani, pomoć računara u procesu stvaranja animea je potpuno uobičajena. 


Priče animea su obično izmišljene. Anime se emituje preko televizije, distribuira na medijima kao što su VHS ili DVD i preko igara za konzole ili računare. Mnoga anime dela su nastala pod uticajem japanskog stripa poznatog kao manga. Neki anime naslovi su adaptirani u igrane filmove ili serije.

Osim toga što teme koje obrađuje mogu biti akcionog i humorističkog karaktera, anime se bavi i problematikom međuljudskih odnosa, svakodnevnim iskušenjima pojedinaca i problemima u društvu. Sve se to plasira jedinstvenim stilom koji obiluje pravim vrednostima.

Ovo je lista mojih 10 omiljenih animea!

1. DRUŽINA MJAU-MJAU (Tokio Meow Meow)

Opis: Jednog dana na njenom prvom sastanku trinaestogodišnja Zoi, postaje superheroina. Posle misterioznog zemljotresa dobija životinjski gen i postaje deo Mjau družine koja ima cilj da zaštiti svet od zlih vanzemaljaca.

Žanr: Akcija, Komedija, Romantika Godina: 2002.


2. KIRARI (Kirarin Revolution)

Opis: Kirari je nespretna, odlučna i ljubazna. Uprkos njenoj lepoti, Kirari zastrašuje momke njenom ljubavlju za hranom. Kirari nije briga ni za šta drugo osim hrane, sve dok ne sretne momka po imenu Seiđi. Kao znak zahvalnosti Kirari pošto mu je spasila kornjaču, Kame-san, sa drveta, Seiđi joj daje kartu za koncert SHIPS-a. Nakon saznanja da je on Hivatari Seiđi iz muzičke grupe SHIPS, Kirari se upušta u avanturu da postane poznata da bi mu se približila, ali takođe otkriva da uživa biti poznata. Kirari pokušava da postane pevačica medjutim ona ne zna ništa o pevanju.

Žanr: Komedija, Godina: 2006-2008.


3. ZALJUBLJENA MIMI (Gokujō!! Mecha Mote Iinchō)

Opis: Mimi Kitagami je glavna junakinja. Predsednica je svog odeljena - drugog šest. Veoma je odgovorna, brine se da sve u odeljenju, pa i školi, bude u redu. Voli modu i poznata je kao stručnjak u toj oblasti, te često deli savete celoj školi i svojim prijateljima. Član je kluba princeza Rouz.

Žanr: Drama Godina: 2009.


4. BEJBLEJD (Beyblade)

Opis: Trinaestogodišnji Tajson Grendžer, zajedno sa svojim prijateljima, Kai Hivatari, Maks Tejt, i Rej Kon, teži da postane najbolji Bejblejder na svetu. U timu im pomaže mladi genije koji se zove Keni. Bejblejdovi sadrže zveri uz čiju snagu igrači se suprostavljaju jedni drugima.

Žanr: Akcija, Avantura Godina: 2001.


5. POKEMON

Opis: Pokemoni su posebna stvorenja različitih sposobnosti i izgleda; mnogi ljudi, poznati kao Pokemon treneri, hvataju ih i treniraju, često sa namerom da se bore sa drugima. Mladi Eš nije samo sanjao da postane Pokemon trener nego i "Pokemon Majstor" i dolaskom njegovog desetog rođendana, konačno ima šansu da taj san ostvari. Na njegovu nesreću, sva tri slobodna Pokemona za trenere početnike su bila uzeta i samo Pikaču, buntovni električni tip pokemona, preostaje. Međutim, taj slučajni susret obeležiće početak doživotnog prijateljstva i zapanjujuće avanture! Odlaskom na put da postanu najbolji, Eš i Pikaču putuju lepim, beskrajnim oblastima sa svojim prijateljima Misti, vodenim tipom trenera, i Brokom, kamenim tipom trenera. Ali opasnost vreba iza svakog ćoška. Ozloglašeni Tim Raketa je uvek u blizini, nastojeći da ukradu moćnog Pokemona putem opakih planova. Ešu i njegovim prijateljima preostaje da se suprotstave njihovim naporima dok on takodje nastoji da osvoji osam Pokemon bedževa, moraće da izazove Pokemon ligu i najzad dobije titulu Pokemon Majstor.

Žanr: Avantura, Komedija Godina: 1997-2002.


6. PRINCEZE SIRENE (Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch)

Opis: Lucija Nanami, princeza sirena roze bisera sa severnog Pacifika, odlazni na kopno da povrati svoj biser i pronađe svoju ljubav, dečka po imenu Kaito kojeg je pre sedam godina spasila od brodoloma. Sa druge strane, vladar davno izgubljenog kraljevstva Pantarase - Gaide uspeva da uhvati dve od sedam princeza sirena, Noel i Koko, pored Sare, princeze narandžastog bisera koja mu se sama pridružila. Gaide započinje sprovođenje svog plana, otimanja bisera od svih princeza sirena, obnovu svog propalog kraljevstva i potpune dominacije svetom. Međutim, Lucija zajedno sa Henon i Rinom, princezama plavog i zelenog bisera koje upoznaje na kopnu, nastojaće da osujeti njegov gnusni plan.

Žanr: Avantura, Drama, Komedija Godina: 2003-2004.


7. ZMAJEVA KUGLA (Dragon Ball)

Opis: Nekada davno u planinama, master borilačkih veština poznat kao Gohan pronašao je čudnog dečaka po imenu Goku. Gohan ga je odgajao i trenirao Gokua borilačkim veštinama sve dok nije umro. Mlad i snažan dečak je ostao prepušten samom sebi, ali mu je polazilo za rukom. Onda jednog dana, Goku sreće devojku po imenu Bulma, koja traži mistične Zmajeve Kugle koje su je dovele do Gokuovog doma. Zajedno se upuštaju u avanturu da pronađu svih sedam kugli kako bi ispunili želje.

Žanr: Akcija, Avantura, Family Godina: 1986-1989.


8. PUSTOLOVINE SA DIGIMONIMA (Digimon Adventures)

Opis: Sedmoro dece je teleportovano u Digitalni Svet, nepoznato mesto u kome se nalaze čudna stvorenja koja se nazivaju "Digimoni". Grupa Digimona se sprijateljava sa decom i drži ih podalje od nevolja. Kasnije, deca saznaju da su izabrana da štite Digitalni Svet od zlih digimona.

Žanr: Akcija, Avantura, Komedija, Fantazija Godina: 1999-2000.


9. YU-GI-OH

Opis: Dečak po imenu Jugi Moto pobeđuje svetskog prvaka, Seto Kaibu, u duelu dvoboja čudovišta uz pomoć misterioznog Hiljadugodišnjeg elementa, podrške prijatelja i verom u srce u kartama. Jugi onda postaje popularan širom sveta. On i njegov prijatelj Džoi učestvuju u duelima kako bi spasili članove porodice. Glavnu ulogu u duelima ima i duh koga Jugi priziva Hiljadugodišnjim elementom, i koji često sarađuje sa njim. Seto Kaiba pokušava da povrati titulu koju je nekad imao.

Žanr: Akcija, Avantura Godina: 2000-2004.


10. NARUTO
Opis: Na dan rođenja Naruta Uzumakija Konoha je napadnuta. Sa ciljem da zaštiti selo, Narutov otac četvrti hokage žrtvuje svoj život. 13 godina kasnije Naruto završava nindža akademiju i postaje šinobi sa ciljem da postane hokage sela skrivenog u lišću. Njemu se pridružuju njegov rival Saske Učiha čiji je cilj da postane dovoljno moćan da osveti svoj klan nakon sto je pobijen od strane njegovog starijeg brata Itačija. I Sakura Haruno koja se dopada Narutu, a koja obožava njegovog rivala Saskea. Ali kada Itači dođe nazad u selo nakon čuninog ispita, Saske uviđa da je nemoćan protiv svog brata. Saske odlazi zlom Oročimaru da po svaku cenu postane dovoljno jak. Naruto mora uraditi sve što je u njegovoj moći da zaustavi prijatelja.

Žanr: Akcija, Avantura Godina: 2002.

Da li volite da gledate anime i koji je vaš omiljeni anime?


Hvala vam što ste izdvojili svoje vreme da pročitate još jedan post na mom blogu. Prijavite se na blog kako biste bili obavešteni kada objavim novi post!

Zapratite me na instagramu na timozesve, pišite mi u DM-u ukoliko vam je potreban neki savet ili jednostavno prijatelj koji će vas saslušati i posavetovati.
Takodje mi pišite u komentarima šta biste želeli da vidite na mom blogu!

PS Ne zaboravi da TI MOŽEŠ SVE!

Коментари